Chişinăul are nevoie de modernizarea sistemului colectiv de termoficare. Soluţia: PTI + distribuţia pe orizontală

Chişinăul are nevoie de modernizarea sistemului colectiv de termoficare. Soluţia: PTI + distribuţia pe orizontală

Sistemul intern de distribuție a agentului termic din blocurile locative al mun. Chişinău necesită a fi modernizat, iar cea mai bună soluţie în acest sens este distribuţia pe orizontală şi instalarea PTI – urilor. La această concluzie s-a ajuns în urma dezbaterilor din cadrul Conferinţei Naţionale „Soluţii de îmbunătăţire a calităţii serviciilor de termoficare  din mun. Chişinău”, care a avut loc astăzi la Chișinău.

Evenimentul a fost organizat de către Societatea pe Acțiuni Termoelectrica S.A. și a întrunit circa 200 de participanți, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, operatorilor energetici, atât din Republica Moldova, cât și din România, precum și ai companiilor de  construcții, asociațiilor de locatari, mediului academic și societății civile ș.a.

Gazda evenimentului, directorul general al Termoelectrica S.A., Veaceslav Eni, a evidențiat importanța promovării măsurilor de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic din blocurile locative pentru îmbunătățirea calității serviciilor de termoficare și reducerea costurilor de consum, astfel încât, consumatorii să beneficieze de servicii calitative la prețuri competitive.

„La nivel mondial, sistemul orizontal de distribuție a agentului termic, cu instalarea Punctelor Termice Individuale, este cea mai bună soluție de termoficare. Și necesită a fi promovat intens și în țara noastră, deoarece toate investițiile și eforturile pe care le întreprindem pentru îmbunătățirea, modernizarea și reabilitarea SACET – ului, într-un final, nu au impactul scontat dacă împreună nu ne vom mobiliza să facem o schimbare,  întrucât calitatea produsului final depinde și de eficiența sistemului intern al blocului”, a declarat Veaceslav Eni.

Prezent la eveniment, viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a remarcat importanţa SACET – ului pentru securitatea energetică a Republicii Moldova: „Beneficiile termoficării centralizate sunt multiple, însă trebuie să nu uităm că SACET-ul depinde în primul rând de clienții, de consumatorii săi. În aspecte de calitate a serviciilor, în ultima perioadă, s-au acumulat anumite restanțe pe care noi ne străduim să le recuperăm în tempou alert. Astăzi în sistemul de termoficare din Chișinău au loc reforme majore, fără precedent și vom face tot posibilul să continuăm în același mod”, a conchis viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

De cealaltă parte, Alex Kremer, directorul de țară pentru Moldova al Băncii Mondiale, a pus accent pe importanţa restabilirii imaginii SACET-ului. „Termoelectrica trebuie să recastige încrederea clientilor prin promovarea imaginii SACET-ului, care a avut de suferit de-a lungul anilor. Pentru a deveni un sistem modern, SACET-ul are nevoie de o soluţie tehnica și una de ordin financiar, dar și de garantarea durabilitatii companiei”.

În cadrul evenimentului, echipa Termoelectrica a prezentat primul proiect pilot realizat în cadrul unui parteneriat dintre companie și Asociația coproprietarilor în condominiu ACC 51/417 privind trecerea de la sistemul vechi de distribuţie a agentului termic la sistemul orizontal şi PTI. De cealaltă parte, oaspeţii de peste Prut au menționat că sistemul de termoficare din mun. Chișinău are nevoie de un sprijin reciproc între furnizor, Primărie şi consumator. Respectiv, atât autorităţile, cât şi consumatorii conectaţi la SACET  au o misiune importantă – de modernizare a sistemului de termoficare în interiorul blocului, prin schimbarea vechiului sistem monotubular de distribuţie a agentului cu sistem orizontal şi instalarea PTI – ului.

La fel, vorbitorii au evidențiat avantajele SACET în comparaţie cu centralele  autonome de încălzire; impactul negativ al încălzirii autonome; posibilităţi de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor racordate la SACET din mun. Chişinău, precum și importanţa sistemului centralizat de termoficare pentru securitatea energetică a unui stat.

În concluzie, invitaţii conferinţei au precizat faptul că SACET – ul este un sistem de termoficare de viitor, avantajele fiind multiple: economii la facturi de circa 30%-40%, contorizare individuală, apă caldă non-stop, reglarea temperaturii, conectarea și deconectarea serviciilor în funcție de necesitate, independenţă faţă de vecini și asociația de locatari, contract cu furnizorul etc.

Prezentare Termoelectrica: Sistemul orizontal de distribuţie a agentului termic şi PTI-urile – cea mai bună soluţie pentru comunitate şi cetăţeni

Prezentare Termoelectrica: Exemple de bune practici. Primul bloc locativ din mun. Chişinău care a trecut de la sistemul vechi de distribuţie a agentului termic la sistemul orizontal şi PTI

Prezentare Termoelectrica: O companie nouă – O abordare nouă. Prezentarea generală a companiei şi a obiectivelor de dezvoltare

Prezentare UTM: Avantajele  SACET în comparaţie cu centralele  individuale de încălzire

Prezentare COGEN România: Impactul negativ al încălzirii autonome

Prezentare Veolia Energie Iași: Importanţa sistemului centralizat de termoficare pentru securitatea energetică a unui stat. Cum pot interveni autorităţile publice centrale şi locale

Prezentare Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor: Legea nr 128 privind performanţa energetică a clădirilor

Prezentare CET-Nord Bălți: Infrastructura energetică şi strategii de dezvoltare a sistemului de termoficare   a mun. Bălţi

Prezentare Institutul de Energetică al Academiei de Științe a Republicii Moldova

Comandă apel gratuit

Centrul de Apel 1300

Serviciul disponibil:
Luni-Vineri: 08:00 - 17:00
FĂRĂ PAUZĂ DE MASĂ