7 decembrie 2021
Lucrări de modernizare şi de intervenţie. Lista adreselor în deconectare din sect.           Termoelectrica anunță finalizarea mai multor proiecte de modernizare           Consumatorii își pot regla individual consumul de energie termică           Peste 90% din fondul locativ, conectat la încălzire           20 de participanți ai Tombolei „Termoelectrica dăruiește căldură” vor beneficia gratuit de servicii de termoficare în luna decembrie           Termoelectrica a implementat Sistemul de Management Integrat           Beneficiile serviciului online CONTUL MEU pentru consumatorii finali și gestionarii fondului locativ           Metode alternative de plată a facturii și de transmitere a indicilor contorului de la distanță           VIDEO.Termoelectrica - tehnologii de termoficare prietenoase mediului și consumatorilor!           Sistemul centralizat de termoficare – soluția sigură de încălzire pentru fiecare casă          

Publicat: 11.05.2016

3.722 👁 Views.

13006603_1008423352526165_3004089457520783279_n

Circa 100 de clădiri publice - reconectate la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică

image_pdfimage_print

11 mai 2016, Chişinău – Circa 100 de clădiri, aflate în gestiunea unor instituţiilor publice, vor fi reconectate la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică. Acţiunea face parte din Pachetul C1.3, din cadrul Proiectului de îmbunătăţire a eficienţei SACET. Astfel, urmează a fi instalate reţele termice noi şi Puncte Termice Individuale, care vor asigura consumul eficient de energie termică, oferind încălzire şi apă caldă în condiţii sigure, confortabile şi econome.

La moment, într-un şir de instituţii, se desfăşoară lucrările de demontare a echipamentului vechi şi de pregătire a spaţiilor pentru instalarea Punctelor Termice Individuale moderne şi complet automatizate ce oferă posibilitatea de preparare a apei calde nemijlocit în perimetrul clădirii. La fel, PTI – urile implică separarea reţelelor interioare de reţelele furnizorului, precum şi reglarea automată a temperaturii în funcţie de necesitate, astfel, fiind posibilă gestionarea temperaturii interioare a clădirilor şi a apei calde menajere.

În cele din urmă, instituţiile publice reconectate vor beneficia de independenţă deplină în ceea ce priveşte demararea şi/sau stoparea sezonului de încălzire, reducerea cheltuielilor pentru alimentarea cu energie termică şi apă caldă menajeră a clădirilor aflate în gestiune, precum şi eliminarea cheltuielilor de deservire şi mentenanţă a echipamentelor instalate în incinta centralelor termice autonome.

Un alt beneficiu constă în reducerea emisiilor nocive în atmosferă (CO2, NOx etc), care la momentul actual sunt produse de centralele termice autonome, majoritatea fiind amplasate în centrul istoric al oraşului. Astfel, se vor reduce semnificativ cazurile de contaminare a cetăţenilor municipiului cu diferite boli contagioase, cancerigene ş.a.

Activităţile din cadrul prezentului contract au fost demarate de curând şi urmează a fi finalizate până în octombrie 2017, scopul fiind rebranşarea unui şir de clădiri publice, printre care cea a Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, Academiei de Ştiinţe, 8 instituţii de învăţământ, 11 medicale, 3 instituţii de cultură, Gara Feroviară ş.a. Până atunci, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, S.A. Termoelectrica, Unităţii Consolidate de Implementare a Proiectelor în Energetică, şi ai contractorului selectat au efectuat vizite în teritoriu, în cadrul cărora au avut discuţii cu managerii clădirilor publice respective, totodată, fiind elaborate schemele de proiectare a obiectivelor.

Reconectarea la SACET reprezintă unul dintre obiectivele prioritare în dezvoltarea strategică a întreprinderii şi un instrument important în asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au semnat, la 15.04.2015, un Acord de finanţare privind realizarea Proiectului de îmbunătăţire a eficienţei sectorului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET), ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr.148 din 30 iulie 2015.

5p9.ru