7 decembrie 2021
Lucrări de modernizare şi de intervenţie. Lista adreselor în deconectare din sect.           Termoelectrica anunță finalizarea mai multor proiecte de modernizare           Consumatorii își pot regla individual consumul de energie termică           Peste 90% din fondul locativ, conectat la încălzire           20 de participanți ai Tombolei „Termoelectrica dăruiește căldură” vor beneficia gratuit de servicii de termoficare în luna decembrie           Termoelectrica a implementat Sistemul de Management Integrat           Beneficiile serviciului online CONTUL MEU pentru consumatorii finali și gestionarii fondului locativ           Metode alternative de plată a facturii și de transmitere a indicilor contorului de la distanță           VIDEO.Termoelectrica - tehnologii de termoficare prietenoase mediului și consumatorilor!           Sistemul centralizat de termoficare – soluția sigură de încălzire pentru fiecare casă          

Publicat: 28.07.2021

911 👁 Views.

3

Directorul General Veaceslav ENI a participat la ședința Consiliului Municipal Chișinău

image_pdfimage_print

Directorul General al Termoelectrica, Veaceslav ENI,  a participat marți la ședința Consiliului Municipal, unde a venit cu mai multe clarificări referitor la contractul de modernizare a Blocului energetic nr.1 și la proiectul de modernizare a blocului energetic nr.2 de la CET Sursa I.

Veaceslav ENI a menționat faptul că, necesitatea modernizării blocurilor energetice la Sursa I este argumentată de expirarea termenului de exploatare inofensivă a acestora, iar procedurile de licitație privind modernizarea blocului energetic nr.1 au fost efectuate cu respectarea tuturor prevederilor legale.

Termoelectrica având conturile blocate, în lipsă  de surse financiare necesare pentru a efectua o asemenea investiție, a identificat o soluție ce a fost propusă Guvernului. Pentru prima data noi am implementat un proiect de tip ESCO, ce prevedea investiția, conform caietului de sarcini, din contul investitorului cu achitarea costului de către noi pe perioada termenului de recuperare a investiției, care, conform studiului de fezabilitate, era de 5-5,5 ani După negocierile cu companiile producătoare de astfel de echipamente, nimeni nu s-a oferit să investească din resurse proprii, ca mai apoi să își recupereze banii, în afară de compania care a câștigat licitația și a realizat proiectul.

În cadrul intervenției sale, Directorul General al Termoelectrica a reiterat că, proiectul de modernizare a blocului energetic nr.2 a fost inclus în proiectul PIESACET II, elaborat în baza studiului de fezabilitate, cu suportul Băncii Mondiale.

Dacă în anul 2020 Blocul energetic nr. 1 nu era pus în funcțiune ducea la micșorarea ponderii de energie electrică produsă cu cca 30%, în anul 2021 rămâneam fără blocul nr.2, iar în anul următor fără nr.3. Exista riscul ca Republica Moldova să rămână fără surse de producere a energiei electrice în cogenerare, ceea ce atenta nemijlocit la securitatea energetică a statului.”

În ceea ce ține de speculațiile precum că, aceste investiții vor conduce la o eventuală majorare a tarifului la energia termică livrată consumatorilor, Directorul General al Termoelectric a dezmințit informațiile:

Pe 7 iulie, ne-am adresat la ANRE unde, conform metodologiei, am prezentat proiectul calcului tarifului la energia electrică produsă și la energia termică. Respectiv, vorbim de micșorarea tarifului.”          

La final, Veaceslav ENI a precizat faptul că, toate investițiile efectuate de Termoelectrica din 2015 au dus la economii, eficientizare energetică și nu au admis majorarea tarifului, totodată, în această perioadă reușindu-se achitarea aproximativ a unui miliard de lei din datoria istorică la consumul de gaze naturale.

Intervenția Directorului General al Termoelectrica, Veaceslav ENI, poate fi urmărită în intervalul de timp: 6.32 – 6.51  – https://chisinau.md/libview.php?l=ro&idc=403&id=34747&t=/Presa/Comunicate-de-presa/edinta-Consiliului-municipal-Chiinau-VIDEO .

 

5p9.ru