Importanța dezvoltării sistemului centralizat de termificare, discutată în cadrul Forumului pentru energie termică și cogenerare

Importanța dezvoltării sistemului centralizat de termificare, discutată în cadrul Forumului pentru energie termică și cogenerare

23 mai 2016, Chișinău – Reprezentanții celor mai importante societăți din domeniul producerii energiei, a echipamentelor și serviciilor pentru cogenerare s-au întrunit la Chișinău, în cadrul Forumului pentru energie termică și cogenerare, organizat de către Asociația Profesională COGEN România, în comun cu Agenția pentru Eficiență Energetică și Societatea pe Acțiuni ”Termoelectrica”.

În cuvântul său de salut, viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a menționat că problema modernizării și reformării sistemului național de asigurare cu energie termică este una foarte stringentă pentru Republica Moldova, deoarece pe parcursul mai multor ani, urmare a declinului economic și politicilor neconsecvente, majoritatea centralelor termice a degradat fizic și moral, devenind neeficiente sub toate aspectele. ”Astfel am început implementarea unui amplu program de modernizare a sistemului dat. Am început cu crearea Societății pe Acțiuni ”Termoelectrica”, iar astăzi, după un an de la fondare, putem vedea primele realizări ale acestei întreprinderi”, a spus Valeriu Triboi.

De cealaltă parte, directorul general Termoelectrica S.A., Veaceslav Eni, a salutat lansarea unor astfel de platforme comune de comunicare și schimb de experiență, întrucât, cu eforturi comune, putem obține rezultate pozitive în procesul de dezvoltare și modernizare a sistemului centralizat de termificare. “SACET- ul de la Chișinău se află într-un proces intens de restructurare și eficientizare, iar cu eforturi comune şi prin consolidare tindem să obţinem rezultate şi mai bune”, a declarat Veaceslav Eni, directorul ”Termoelectrica” SA

Potrivit directorului AEE, Mihail Stratan, transpunerea directivei europene pe cogenerare trebuie să aibă abordări clare şi în Republica Moldova. “Un pas la fel de important ar fi și transpunerea directivei europene pe eficiență energetică, iar experiența României ne va fi foarte utilă în acest sens”, a declarat Mihail Stratan.

În context, președintele Agenției de reglementare a serviciilor comunale din România, Doru Ciocan, a subliniat importanţa promovării SACET- ului în Republica Moldova, drept o sursă eficientă şi sigură de termoficare, în contextul în care aceasta este dependentă de resurse energetice a altor state.
Lucrările forumului au continuat cu discuții și prezentări ce țin de furnizarea serviciilor de termoficare a populației, cogenerarea de mică și mare putere, încălzirea urbană eficientă, precum și efectele centralelor termice de apartament asupra sănătății populației. Totodată, specialiștii din cadrul Termoelectrica S.A. au prezentat prioritățile și obiectivele de dezvoltare a întreprinderii, precum și situația actuală și acțiunile întreprinse privind îmbunătățirea Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică (SACET) din mun. Chișinău.

Forumul pentru energie termică și cogenerare este la cea de-a doua ediție. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor statale, mediului academic, specialiști din domeniu, precum și directori și președinți ai unor importante societăți din domeniul producerii energiei, a echipamentelor și serviciilor energetice pentru cogenerare din România și Republica Moldova.

Comandă apel gratuit

Centrul de Apel 1300

Serviciul disponibil:
Luni-Vineri: 08:00 - 17:00
FĂRĂ PAUZĂ DE MASĂ