
Întrebări frecvente
1. Cine este consumator de energie termică?
2. Ce se subînţelege prin consum clandestin (conectare ilicită) şi cum se facturează?
Pct. 84, Hotărârea de Guvern Nr. 434 din 09.04.1998 despre aprobarea Regulamentului cu privire la furnizarea şi utilizarea energiei termice.
Luând în considerare existenţa pierderilor normative de energie termică în încăperile tehnice (etaje tehnice şi subsoluri) care menţin în stare funcţională sistemele inginereşti de alimentare cu apă şi de canalizare în perioada rece, necesitatea încălzirii locurilor de uz comun şi imposibilitatea deconectării coloanelor de încălzire tranzitorii, consumatorul va achita plata pentru încălzire în mărime de:10 % – pentru suprafaţa încăperilor deconectate.
Anexa nr. 7, pct. 8, Hotărârea de Guvern Nr. 191 din 19.02.2002 despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă.
4. Cum se facturează consumul de apă?
5. Cum este calculată plata pentru încălzirea apei?
Solicitați conectarea căldurii în bloc de la administrator (date de contact).
Ulterior, administratorul blocului locativ va depune o cerere în care solicită conectarea la energie termică a blocului dumneavoastră., la care va anexa pașaportul pregătirii instalațiilor de termoficare.
Documentele urmează a fi depuse la sediul teritorial al întreprinderii, în funcţie de sector.
Sediile teritoriale ale Termoelectrica S.A. :
- Sect. Ciocana – str. Ginta Latină, 19/3 (022-335-132);
- Sect. Centru – str. Ismail, 86A (022-274-098);
- Sect. Râșcani – b-dul. Moscova, 11A (022-442-365);
- Sect. Botanica – str. Teilor 7/3; (0-22-779-411)
- Sect. Buiucani – str. V. Lupu, 63 (022-751-529);
Imediat după înregistrarea solicitării, specialiștii noștri verifică posibilitatea conectării imediate.Iar în decurs de 3 ore vă veți bucura de căldură în calorifere!
8. Cine este obligat să înlocuiască coloanele nefuncţionale?
• înlocuirea, reparaţia,vopsirea aparatelor şi ţevilor de încălzire centrală, conductelor de gaze, apă şi canalizare;
• reparaţia şi schimbul altor elemente constructive din locuinţă, ce au ieşit din funcţiune din vina locatarilor, precum şi demontarea aparatelor suplimentare de încălzire şi a secţiunilor acestora, montate abuziv.
9. Se permite reglarea consumului de agent termic la branşament?
Astfel, reieşind din ciclul tehnologic al sistemului de termoficare, vă informăm că reglarea parametrilor agentului termic în corelare cu temperatura aerului exterior are loc prin metodă calitativă, centralizat de la sursele de energie termică în conformitate cu graficul de temperaturi aprobat de Ministerul Economiei (cu cât temperatura mediului ambiant este mai ridicată, cu atât este redusă temperatura agentului termic livrat, şi invers). Această reglare calitativă influenţează direct asupra eficienţei cantitative locale a energie termice livrate consumatorului final.
Ţinem să menţionăm că decizia asupra numirii „persoanelor responsabile de monitorizarea lucrului aparatelor de energie termică” aparţine exclusiv adunării generale a locătarilor, fără implicarea Termoelectrica S.A.. Mai mult, nu există cadrul legal care ar argumenta acordarea reducerii la plata energiei termice consumate pentru aşa numitele „persoane responsabile” din contul celorlalţi locatari.
10. Care sunt consecinţele nerespectării termenului de achitare a facturilor?
Neachitarea în termen a datoriilor pentru consum pune furnizorul în situaţia de a acorda suport juridic Gestionarului Fondului Locativ pentru apelarea la instanţele judecătoreşti şi încasarea forţată a datoriilor acumulate pentru serviciile prestate, cheltuielile de judecată urmând a fi suportate de Dvs..