7 decembrie 2021
Lucrări de modernizare şi de intervenţie. Lista adreselor în deconectare din sect.           Termoelectrica anunță finalizarea mai multor proiecte de modernizare           Consumatorii își pot regla individual consumul de energie termică           Peste 90% din fondul locativ, conectat la încălzire           20 de participanți ai Tombolei „Termoelectrica dăruiește căldură” vor beneficia gratuit de servicii de termoficare în luna decembrie           Termoelectrica a implementat Sistemul de Management Integrat           Beneficiile serviciului online CONTUL MEU pentru consumatorii finali și gestionarii fondului locativ           Metode alternative de plată a facturii și de transmitere a indicilor contorului de la distanță           VIDEO.Termoelectrica - tehnologii de termoficare prietenoase mediului și consumatorilor!           Sistemul centralizat de termoficare – soluția sigură de încălzire pentru fiecare casă          

Publicat: 04.11.2021

644 👁 Views.

Reactie-Termoelectrica-

Poziția Termoelectrica în legătură cu un articol publicat pe unimedia.info

image_pdfimage_print

Termoelectrica vine cu mai  multe precizări în legătură cu articolul publicat de unimedia.info intitulat „Termoelectrica, dată în judecată pentru că obligă moldovenii cu încălzire autonomă să plătească „tranzitul termic” și preluat de unele surse media:

În activitatea sa, compania se conduce de  prevederile stabilite de legislația în vigoare, ce reglementează în detaliu toate procesele aferente livrării energiei termice, printre care:

  • Legea 92/2014 cu privire la energia termică și promovarea cogenerării,
  • Legea 913/2000 condominiului în fondul locativ,
  • Legea 75/2015 cu privire la locuințe, Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002 despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și ne comunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă,
  • Hotărârea ANRE nr. 23/2017 de aprobare a Regulamentului privind furnizarea energiei termice din 26.01.2017.

Menționăm faptul că, cota procentuală de 5 și 10% pe care o achită proprietarii de apartamente debranșate  nu poate fi interpretată ca penalitate sau taxă suplimentară, întrucât  aceasta reprezintă un consum real de energie termică al blocului locativ per ansamblu și a fost stabilită în Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002. Această plată constituie contribuția la achitarea uzului comun din volumul total înregistrat de contorul blocului și ia în considerare existența pierderilor de energie termică în încăperile tehnice (etaje tehnice și subsoluri), care mențin în stare funcțională sistemele inginerești de alimentare cu apă și de canalizare, în perioada rece a anului, încălzirea locurilor de uz comun și existența coloanelor de încălzire tranzitorii.

Proprietarii apartamentelor debranșate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică nu achită companiei Termoelectrica cele 5 sau 10%, ci le achită Gestionarilor Fondului Locativ. Furnizorul facturează către Gestionarii Fondului Locativ întreg volumul de energie termică intrat în bloc, conform contorului instalat la branșament, iar ulterior acest volum se repartizează de Gestionar conform actelor normative în vigoare. Dacă apartamentele debranșate de la SACET care constituie circa 10 % nu vor achita % stabilit aceasta va duce inevitabil la majorarea facturilor celorlalți consumatori din cadrul blocului locativ și respectiv la neechitatea contribuției la menținerea bunului comun, ori volumul de energie termică va fi același (conform contorului).

Respectiv, afirmațiile „Proprietarii sunt nevoiți să plătească pentru așa-numitul „tranzit termic” și „Aceste costuri pentru „pierderi” sunt deja incluse în tarif, dar SA „Termoelectrica” le facturează în continuare” sunt false și eronate.

Termoelectrica  nu gestionează toate sistemele centralizate de alimentare cu energie termică la nivel național, precum nici în mun. Chișinău,  iar numărul total de apartamente deconectate de la SACET-ul  gestionat de Termoelectrica este  de cca 24 940. Așadar, afirmația „Primul proces de judecată colectiv împotriva Termoelectrica, vizând cel puțin 100 de mii de consumatori ce au în apartamente încălzire autonomă,” este una eronată.

Anual proprietarii apartamentelor debranșate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică achită  Gestionarilor Fondului Locativ pentru consumul comun de energie termică sub 2% din volumul total, respectiv afirmația „Valoarea totală a prejudiciului, conform estimărilor preliminare, este de cel puțin 200 de milioane de lei” este una neveridică și nu corespunde adevărului.

Pe această cale facem un apel către reprezentanții mass-media sau alte persoane care supun analizei activitatea întreprinderii spre o colaborare directă pentru a prezenta opiniei publice date relevante și corecte.

5p9.ru