Rolul SACET-ului în tranziția energetică globală, dezbătut în cadrul unei sesiuni de discuții

Rolul SACET-ului în tranziția energetică globală, dezbătut în cadrul unei sesiuni de discuții

Rolul Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) în tranziția energetică globală reprezintă subiectul care a fost dezbătut în cadrul unei sesiuni de discuții, la tema  „Tranziția Energetică Globală – Provocări și avantaje pentru Moldova”, desfășurată de către profesori ai Universității Tehnice din Moldova în comun managementul Termoelectrica.

În cadrul evenimentului, prof. univ., dr. hab.  Valentin ARION a vorbit despre sistemul energetic al viitorului, tehnologiile inovative ce urmează a fi implementate în  SACET, precum și provocările și avantajele pentru Republica Moldova în tranziția energetică globală.

Tranziția energetică a fost lansată cu 2-3 decenii în urma. Sunt state care au avansat enorm în  acest domeniuÎn viitor, orice SACET va include în componența sa infrastructura de stocare a energiei termice și electrice și, totodată, va deveni un mare furnizor de „flexibilitate”, integrând în componența sa surse de energie regenerabilă. Totodată, nu este de datoria SACET-ului, dar cu toții încercăm să depunem eforturi pentru schimbarea situației la consumatori, în tot ceea ce ține de eficiență energetică, iar practica cu distribuția pe orizontală, instalarea PTI-urilor reprezintă un exemplu în acest sens”, a declarat prof. univ., dr. hab. Valentin ARION.

Sesiunea de discuții face parte dintr-o inițiativă a directorului general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, care are drept scop alinierea viziunilor de dezvoltare a SACET-ului mun. Chișinău la obiectivele globale pe termen lung în domeniul eficienței energetice și protejarea climei.

Strategia de dezvoltare a SACET-ului mun. Chișinău pentru următoarea perioadă va pune accentul pe sustenabilitate, eficiență energetică  și consumatorul final. În acest sens, viziunea mediului academic de la UTM este foarte importantă pentru noi, întrucât ne va ajuta să ne revizuim obiectivele și să le ajustăm la trendul internațional ce ține de tranziția energetică globală”, a spus Veaceslav ENI.

În cadrul conferinței,  au intervenit cu prezentări și lectorii univ. Cristina EFREMOV și Constantin BOROSAN, care au propus mai multe soluții de dezvoltare pentru SACET, cele mai importante fiind: integrarea cogenerării de înaltă eficiență, integrarea surselor regenerabile, utilizarea căldurii reziduale, stocarea căldurii, valorificarea deșeurilor și electrificarea sistemului.

Comandă apel gratuit

Centrul de Apel 1300

Serviciul disponibil:
Luni-Vineri: 08:00 - 17:00
FĂRĂ PAUZĂ DE MASĂ