Semnarea acordului de colaborare dintre Termoelectrica și Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor

Semnarea acordului de colaborare dintre Termoelectrica și Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor

Termoelectrica și Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP) au semnat un contract de parteneriat privind implementarea proiectului „Integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată”, cofinanțat de Termoelectrica și din Bugetul de Stat prin intermediul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare.

Acordul prevede implementarea primului proiect pilot privind achiziția și instalarea Centralei Termice modulare pe biomasă și racordarea acesteia la rețelele de alimentare cu energie termică ale sediului IGFPP, precum și asigurarea Centralei Termice cu combustibilul necesar produs din plante energetice de către IGFPP.
Directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, a declarat că echipa Termoelectrica este focusată pe identificarea unor soluții energetice care să sporească confortul consumatorilor și să contribuie la prestarea serviciilor de termoficare sustenabile și cât mai prietenoase mediului.
„Acest parteneriat de colaborare joacă un rol esențial în eforturile continue ale Termoelectrica de a-și îmbunătăți infrastructura și de a-și diversifica sursele de energie utilizate, toate în beneficiul consumatorilor”, a menționat Veaceslav Eni.
La rândul său, Larisa Andronic, director al IGFPP, a precizat faptul că: „La institutul nostru au fost efectuate testări o perioadă îndelungată de timp a acestei plante energetice, fiind asistați de partenerii noștri de la Terravesta, din Marea Britanie, de aceea ne bucurăm că, în sfârșit, prin lansarea acestui parteneriat, efortul nostru va da primele rezultate” a conchis Larisa Andronic.
Potrivit parteneriatului, Termoelectrica își asumă cheltuielile de procurare a echipamentului necesar generării de energie termică, pentru asigurarea confortului necesar perioadei reci a anului în incinta IGFPP, iar din bugetul de stat urmează să fie acoperite cheltuielile legate de procesul tehnologic de pregătire a combustibilului.
Implementarea proiectului este planificată până în luna decembrie curent.
În următorii ani, Termoelectrica își propune reaplicarea acestei soluții energetice la scară mai largă, în suburbiile mun. Chișinău.

Comandă apel gratuit

Centrul de Apel 1300

Serviciul disponibil:
Luni-Vineri: 08:00 - 17:00
FĂRĂ PAUZĂ DE MASĂ